Gıdada hile: Tost peyniri! Marketlerde gördüğünüzde bunlara dikkat edin
Marketlerde denk geldiğince çoğu vatandaş tost peyniri ile kaşar peynirini karıştırabiliyor ancak iki farklı gıda. Gıda Mühendisi Nurten Sırma'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: Peynir üzerinden bir algı yürütülüyor. Bunun önüne geçmek için de Tarım ve Orman Bakanlığı bir düzenleme getirdi. Kaşar peyniri dediğimiz peynir 10-12 litre sütten elde edilen tek ısıl işlemle yapılan bir peynir türü. Türkiye zaten peynir bakımından olağanüstü çeşitliğe sahip. Tost peyniri yazan peynire baktığımızda tüketici bunu gördüğü zaman şöyle algılıyor; demek ki bunu tostun içinde kullanmalıyım. Belki sabah kahvaltısında vesaire. Bu algının yaratılması satışın artmasına neden oluyor. Dolayısıyla bunun bir eritme türü peynir olduğunu bilelim. Narin Güran cinayeti davasında 3. gün...Babanın 'en önemli delil' dediği görüntüler izletildi! Savcı talebini açıkladı ERİTME TÜRÜ PEYNİR NE DEMEK? İkinci nesil bir peynir yaratılıyor. Mantık şu; arta kalan peynirleri, bazen fabrikalarda kalan kaşar türlerini değerlendirmek maksadıyla kullanılıyor bazen son kullanım tarihi yaklaşan ürünlerin geri gönderilmesiyle, elinde arta kalan peynirlere bir işlem yapıyor. Bir peynirin üretilmesinde ne kadar ısıl işlem varsa o kadar besin değerinde kayıp olur. Bunu yaparken şunu yapıyorlar; arta kalan, elimizde ne peyniri varsa, iade mallar, son kullanma tarihi geçmesine yakın olanlar, elimizde ne kadar varsa bunları eritip bir kalıba koymak lazım. Bunun içinde emülsifiye edici tuzlar kullanılıyor. Bu tuzlar çözülmesini sağlıyor. Bunlar tekrardan kalıplanıyor, doğru bir etiketlemeyle bazen de pazar hacmini artırmak amacıyla biraz tüketiciyi aldatıcı bir yolla satılıyordu. Bakanlık buna bir önlem getirdi. Tost peyniri adı altındaki ürünler marketlerde artık yer almayacak. Ticaretin dengesini korumak amacıyla da şöyle müsaade ediyorlar; üretilen ürünler belirli bir süre raflarda kalacak fakat yeni üretilen peynirlere müsaade edilmiyor. Vatandaş şunu bilmeli, 'Tost peyniri diye bir peynir türü yok'. Bu bir peynir türü değil. Yer: Sivas! Sütuna sarılıp ağlayan turiste: 'Ne gördün de bu kadar etkilendin?' sorusu gizemini ortaya çıkardı 'SAHTECİLİK YAPILABİLİR' Eritme peyniri üretirken de bazen sahada sahte diyebileceğimiz eritme türleri de oluyor. Bu peynirin içine ilave bitkisel yağlar ekleniyor. Sütü kıymetli yapan süt yağıdır. Sütü kıymetli yapan süt yağını çalarsa içerisine başka bitkisel yağlar ilave ederse hatta ve hatta bakanlığın sahtecilik listesinde şunlar da yakalandı; süt yağı yerine başka hayvanların yağını eklemiş. Kuyruk yağı gibi hayvana ait olan yağları bunun içine koymuşlar. Sahtecilik yapılabilir. Etiket yoluyla aldatılabilir. Bununla ilgili bakanlığın mücadelesi devam ediyor. Tüketicilerinde gözü kulağı açık olsun. Narin Güran cinayeti davasında ses kaydı dinletildi
Marketlerde denk geldiğince çoğu vatandaş tost peyniri ile kaşar peynirini karıştırabiliyor ancak iki farklı gıda. Gıda Mühendisi Nurten Sırma'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Peynir üzerinden bir algı yürütülüyor. Bunun önüne geçmek için de Tarım ve Orman Bakanlığı bir düzenleme getirdi. Kaşar peyniri dediğimiz peynir 10-12 litre sütten elde edilen tek ısıl işlemle yapılan bir peynir türü. Türkiye zaten peynir bakımından olağanüstü çeşitliğe sahip. Tost peyniri yazan peynire baktığımızda tüketici bunu gördüğü zaman şöyle algılıyor; demek ki bunu tostun içinde kullanmalıyım. Belki sabah kahvaltısında vesaire. Bu algının yaratılması satışın artmasına neden oluyor. Dolayısıyla bunun bir eritme türü peynir olduğunu bilelim.
ERİTME TÜRÜ PEYNİR NE DEMEK?
İkinci nesil bir peynir yaratılıyor. Mantık şu; arta kalan peynirleri, bazen fabrikalarda kalan kaşar türlerini değerlendirmek maksadıyla kullanılıyor bazen son kullanım tarihi yaklaşan ürünlerin geri gönderilmesiyle, elinde arta kalan peynirlere bir işlem yapıyor. Bir peynirin üretilmesinde ne kadar ısıl işlem varsa o kadar besin değerinde kayıp olur. Bunu yaparken şunu yapıyorlar; arta kalan, elimizde ne peyniri varsa, iade mallar, son kullanma tarihi geçmesine yakın olanlar, elimizde ne kadar varsa bunları eritip bir kalıba koymak lazım. Bunun içinde emülsifiye edici tuzlar kullanılıyor. Bu tuzlar çözülmesini sağlıyor. Bunlar tekrardan kalıplanıyor, doğru bir etiketlemeyle bazen de pazar hacmini artırmak amacıyla biraz tüketiciyi aldatıcı bir yolla satılıyordu. Bakanlık buna bir önlem getirdi. Tost peyniri adı altındaki ürünler marketlerde artık yer almayacak. Ticaretin dengesini korumak amacıyla da şöyle müsaade ediyorlar; üretilen ürünler belirli bir süre raflarda kalacak fakat yeni üretilen peynirlere müsaade edilmiyor. Vatandaş şunu bilmeli, 'Tost peyniri diye bir peynir türü yok'. Bu bir peynir türü değil.
'SAHTECİLİK YAPILABİLİR'
Eritme peyniri üretirken de bazen sahada sahte diyebileceğimiz eritme türleri de oluyor. Bu peynirin içine ilave bitkisel yağlar ekleniyor. Sütü kıymetli yapan süt yağıdır. Sütü kıymetli yapan süt yağını çalarsa içerisine başka bitkisel yağlar ilave ederse hatta ve hatta bakanlığın sahtecilik listesinde şunlar da yakalandı; süt yağı yerine başka hayvanların yağını eklemiş. Kuyruk yağı gibi hayvana ait olan yağları bunun içine koymuşlar. Sahtecilik yapılabilir. Etiket yoluyla aldatılabilir. Bununla ilgili bakanlığın mücadelesi devam ediyor. Tüketicilerinde gözü kulağı açık olsun.
Tepkiniz nedir?